voor wie geniet van de geur van gras


boerderij

Gillberga-17

is een kleinschalig project op het gebied van kunst, cultuur en natuur op het Zweedse platteland. Dit jaar organiseren wij de schilderkursus: " Tussen moestuin en keuken".

de plek

Gillberga-17 zetelt in een oude boerderij, Nytomta, nieuw stukje land in het Zweeds. Deze ligt in een klein gehucht aan het einde van een grindweg op een heuveltop. Je kijkt ver uit over glooiend boerenland en een ven waar kraanvogels en wilde zwanen broeden. In het riviertje beneden bij het ven kan je in de schemering bevers zien.

Bij de boerderij hoort een prachtige 60 meter lange schuur, door ons de kathedraal genoemd, vanwege de mooie hoge ruimte met spanten en de wind door de planken, en een kleinere stal. Rond het erf staan oude appel- en pruimenbomen, lijsterbessen en seringen. Nog belangrijker: het is hier echt stil, je hoort ’s zomers af en toe de kraanvogels overvliegen of de wilde zwanen. Soms een traktor in de verte. ‘s Winters de wind in het gras en het geknetter van de houtkachel.

een historische plek

Het is een plek met geschiedenis. De kleine grindweg die voor ons huis loopt was in de middeleeuwen de hoofdweg voor kar en paard van Stockholm naar Oslo. De snelweg van nu.
Op de plek van ons huis stond eind 1700 een herberg, de laatste halteplaats voordat de reiziger bij de rivier kwam. Het is een van de oudste bewoonde plekken van het gehucht, al genoemd in een van de eerste geschreven bronnen, het belastingboek uit 1503. Op ons terrein staat een reusachtige eeuwenoude eik….

De plek inspireert tot veel meer, dus als het aan ons ligt komen er in de toekomst nog veel meer interessante en spannende zomeraktiviteiten hier op Gillberga-17


ontdekken
elanden
eenvoud
catring
stilte
stilte